Prvok proniká do mozku

29.8.2017
Citace:
Bashyal B, Li L, Bains T, Debnath A, LaBarbera DV (2017) Larrea tridentata: A novel source for anti-parasitic agents active against Entamoeba histolytica, Giardia lamblia and Naegleria fowleri. PLoS Negl Trop Dis 11(8): e0005832. https://doi.org/10.1371/journal.pntd.0005832
Zdroj
Larea trojzubá v Údolí smrti (foto Dcrjsr (Own work) [CC BY 4.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0)], via Wikimedia Commons). Vlevo nahoře chemická struktura kyseliny nordihydroguaiaretové.

Nebezpečný prvok Naegleria fowleri při koupání ve sladké vodě lehce vnikne do nosní dutiny, pronikne přes sliznici a podél čichového nervu doputuje do mozku. Způsobí zánět, hynutí mozkových buněk, následuje kóma a smrt. Naštěstí nejde o časté onemocnění. Největší epidemie na světě proběhla v Ústí nad Labem v letech 1962 - 1965. Zemřelo 16 plavců, kteří se nakazili v bazénu.

Léčba amébové meningoencefalitidy není snadná, protože nedisponujeme takovým spektrem účinných látek, jako jsou antibiotika proti bakteriím. Potěší proto výsledky posledních výzkumů keře Larea trojzubá (Larrea tridentata, angl. creosote bush nebo greasewood), který hojně roste na jihozápadě Severní Ameriky (viz obr). Obsahuje deriváty kyseliny nordihydroguaiaretové (angl. nordihydroguaiaretic acid, struktura viz obr.), která je proti N.fowleri účinnější než dosavadní nejlepší léčivo miltefosin.

Spoluautor výzkumu, Anjah Debnath z University of California v San Diegu, o své práci říká: "...ukazuje význam hledání nových léčiv v rostlinách, které původní obyvatelé tradičně využívali při léčbě."

 
Odeslat komentář k článku "Prvok proniká do mozku "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Prvok proniká do mozku " e-mailem

Diskuse/Aktualizace